Publieksconsultatie - in gesprek over Energie

De energietransitie betreft de overgang van het gebruik van fossiele naar hernieuwbare energie- en warmtebronnen. De EU streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De energietransitie heeft mogelijke als bijkomende effecten: (1) Betaalbaarheid van energie; verbetering van de Nederlandse/Europese concurrentiepositie. Energieprijzen in de EU liggen in 2025 2 tot 3 keer hoger dan die in de VS en China. (2) Strategische autonomie. De overstap naar hernieuwbare energiebronnen zou de concurrentiepositie van de EU kunnen versterken. Door meer te elektrificeren zou het Nederlandse energiesysteem minder afhankelijk van internationale energiemarkten en fossiele energie kunnen worden.

Date July 7th 2025

Technologische ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie

Nederland zet in op een aantal technologische innovaties om ondersteuning te bieden bij de energietransitie zoals:

Geavanceerde materialen die het mogelijk maken om (duurzaam opgewekte) energie efficiënt op te slaan, te transporteren en om te zetten naar een andere vorm of energiedrager.

Chemische en biotechnologieën die worden ingezet om nieuwe (biologisch afbreekbare, regeneratieve) materialen, (synthetische) en brandstoffen (waterstof; brandstof uit algen) te ontwikkelen en die kunnen helpen om koolstofdioxide uit de atmosfeer vast te leggen.

Digitale en informatietechnologieën om door efficiëntere productieprocessen en betere afstemming van vraag en aanbod van energie te helpen bij energieverbruik te verminderen.

Maar onder wat voor omstandigheden en op basis van welke uitgangspunten gaan deze technologieën in de toekomst functioneren? We willen je vragen om je ideeën en meningen hierover te delen door te reageren op onze stellingen. Je kan zelf ook stellingen toevoegen.

Polis, een tool voor publieksconsultatie

Voor dit onderzoek maken we gebruik van het Polis platform. Dit is een online tool waarmee verschillende stellingen kunnen worden voorgelegd aan een groep. Het algoritme hierachter visualiseert waar consensus over is en wat de relaties tussen verschillende standpunten zijn. Meer achtergrondinformatie is te vinden op PolisNl.

De resultaten van dit onderzoek zullen ook gepubliceerd worden. Wil je meer weten over de Horizonscan 2055 of meedoen aan komende Polisgesprekken (over Digitalisering; de Energietransitie; de Circulaire Economie) bekijk dan: Horizonscan 2055