Grenzen aan techniek
Veel meer dan wij ons realiseren, zit onze omgeving vol met techniek. Wij zijn altijd bezig technische hulpmiddelen te ontwikkelen. Techniek is voor de toekomst van de mens onmisbaar.
Slechts weinigen begrijpen precies wat er gaande is. Er is een grote kloof tussen de wetenschappelijke kennis bij de technische onderzoekers en de kennis bij hen die niet in de techniek thuis zijn. Aanvaarding of verwerping van technische ontwikkelingen wordt door deze kenniskloof ten zeerste bemoeilijkt.
De studie Grenzen aan techniek behandelt achtereenvolgens de historische en de ethische aspecten van technische ontwikkelingen. Daarna komt de visie van de technische onderzoeker aan de orde en wordt aandacht besteed aan de culturele en de institutionele invloeden op techniek alsmede de organisatorische en de milieuaspecten van technische ontwikkelingen.
De interne en externe factoren die de grenzen aan techniek bepalen, worden beschreven in zulke uiteenlopende technisch-wetenschappelijke terreinen als astronomie, meteorologie, informatica- en communicatietechniek, kernenergie, biotechniek en genetica. In de epiloog wordt ingegaan op voorspelbaarheid en sturing van techniek, de ongerustheid bij het publiek en de behoefte aan voorlichting en tot slot de rol van de overheid en de technicus bij het proces van technische ontwikkelingen en het bepalen van de grenzen daarvan.
De behandelde vragen naar grenzen aan techniek blijken niet pasklaar en eenvoudig te beantwoorden. Deze studie bevat wel veel stof tot bezinning.
(omslag van de publicatie)
-