STT 81 – Van autonome robots tot zilte aardappels

Toekomstverkenning naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de agri- & foodsector tot 2050
Redactie Silke de Wilde, m.m.v. Ellen Willemse, Raoul Blankesteijn en Koen Donker van Heel, 2015

ISBN: 978 94 913 9709 7

Gekweekte hamburgers, bonbons uit je 3D-printer, autorijden op algen, en zoutwaterkomkommers in biologische groentepakketten, door een drone bij de voordeur afgeleverd. Altijd het ideale (gemanipuleerde) klimaat voor ieder gewas en robots die dankzij sensoren 24/7 alleen de vruchten plukken die zo naar de supermarkt kunnen. Het is straks allemaal gewoon. Welke nieuwe technologieën kunnen radicale gevolgen hebben voor de Nederlandse agri- & foodsector tussen 2015-2050? Welke niet-technologische ontwikkelingen spelen mogelijk een rol? Aan de hand van beschrijvingen van de belangrijkste technologische ontwikkelingen, maatschappelijke ontwikkelingen, narratieven en scenario’s biedt STT een blik op mogelijke toekomsten van de Nederlandse agri- en foodsector. In 2050 leven er 9 miljard mensen op aarde. Daar moeten we nu al op inspelen.

Engelse vertaling

De publication Van autonome robots tot zilte aardappels is translated into Englisch. You can download de English pdf the future of technology in agriculture.

Tweede druk

Inmiddels is er met financiering van het Ministerie van Economische Zaken een tweede druk van ‘Van autonome robots tot zilte aardappels’ verschenen. Het boek is te downloaden of tegen handling- en verzendkosten te bestellen.