De mens van 2050

Wat denken en doen we in 2050? Welke technologie gebruiken we in ons dagelijks leven? Heeft dat gevolgen voor hoe we met elkaar omgaan of hoe onze samenleving is ingericht? Het leven kan er in 2050 totaal anders uitzien. Maar het hoeft niet. Want kijken we 35 jaar terug, dan zien we dat er veel veranderd is, maar ook dat er nog veel hetzelfde is.

Naar de maan?

We weten nu alleen nog niet wat er gaat veranderen en wat hetzelfde blijft. Komt er een technologie die veroudering van ons lichaam tegengaat? Worden sociale robots onze nieuwe vrienden? Gaan we op vakantie naar de maan? Niemand kan het met zekerheid zeggen. Misschien brengt de toekomst vooral veel goeds, of krijgen we juist te maken met meer oorlog, natuurrampen en dodelijke virussen. In eigen land of ergens anders, maar hoe dan ook met gevolgen voor hier. Want alles hangt met alles samen.

Denk na over de onvoorspelbare toekomst

Dat de toekomst onvoorspelbaar is, betekent niet dat we er niet over na moeten denken. Integendeel. Nadenken over mogelijke toekomsten helpt je bewuster te worden van nieuwe ontwikkelingen nu. Iedereen die wel eens een auto heeft gekocht, herkent waarschijnlijk het volgende: als je je hebt verdiept in de kenmerken van een bepaalde auto, zie je hem ineens overal rijden. Niet omdat er plotseling meer van zijn, maar gewoon omdat je ze sneller opmerkt. Nadenken over de toekomst heeft een soortgelijk effect. Nieuwe ontwikkelingen vallen ineens meer op.  En hoe eerder je een nieuwe ontwikkeling opmerkt, hoe meer tijd je hebt om er op een goede manier mee om te gaan. De kansen die de ontwikkeling met zich meebrengt te benutten of bedreigingen te verminderen.

Wetenschappelijk onderbouwde extreme beelden

In deze toekomstverkenning is gezocht naar prikkelende beelden van mensen in de toekomst. Extreme beelden, maar wel wetenschappelijk onderbouwd.

Het project is 2 november 2016 afgerond tijdens het Leiden International Film Festival. Daar is ook de eindpublicatie ‘Wie wij worden‘ gepresenteerd.