Artificiële Intelligentie

Wie kan het best bepalen of een beleid moet worden uitgevoerd; een robot of een politicus? Over deze vraag lopen de meningen flink uiteen. Sommigen bestempelen de afwezigheid van menselijke emoties als voordeel, terwijl anderen hierin juist de nadelen zien. Deze tegenstrijdigheid lijkt kenmerkend in het debat over artificiële intelligentie (AI). Uit gegevens van accountants- en advieskantoor KPMG blijkt bijvoorbeeld dat 15% van de CEO’s van Nederlandse verzekeraars van plan is om in de komende jaren fors te investeren in deze technologieën, terwijl 91% van diezelfde CEO’s zich zorgen maakt over het probleem van het integreren van AI in hun bestaande bedrijfsprocessen.

Vraagtekens

Onlangs legde Facebook een experiment met AI stil, omdat twee robots hun eigen taal hadden ontwikkeld waar de onderzoekers niets van begrepen. Artificiële intelligentie is een van de meest besproken, maar misschien wel minst begrepen technologieën van dit moment. Ethische vragen over besluitvormingsprocessen worden inmiddels hardop gesteld. Bijvoorbeeld bij de zelfrijdende auto. Wat moet de auto doen wanneer deze op een groep schoolkinderen inrijdt? Uitwijken om de kinderen te redden of doorrijden om de inzittenden te sparen? En kunnen we deze besluiten wel vooraf programmeren?

Preferable future

AI is misschien wel de eerste technologie die zijn eigen ontwikkeling gaat bepalen. Het zou in dat geval belangrijker dan ooit tevoren zijn om eisen te stellen aan de ontwikkelingsrichting. Welke toekomst willen we? Wil jij hierover meedenken, neem dan contact op met Rudy van Belkom.