Altijd bij de les

Chatbots, chips en robots staan in de virtuele rij om ons te helpen op andere manieren informatie op te nemen dan we tot nu hebben gedaan. Gefaciliteerd door nieuwe technologie kunnen we leren wat wij willen, waar we willen en wanneer we dat maar willen.

Rol leren in kennissamenleving

Wat informatie betreft ligt de wereld aan onze voeten. We hebben toegang tot zettabytes aan data en zijn in een handomdraai virtueel verbonden met elkaar. Terwijl technologie de wereld om ons heen rap verandert, wordt al gevreesd dat slimme systemen menselijke intelligentie zullen voorbijstreven of vervangen. Daarom is het niet alleen de vraag hoe technologie het leerproces de komende jaren verandert, maar ook wat de rol van leren in de nieuwe kennissamenleving is.

In de toekomstverkenning ‘Altijd bij de les’ stonden deze vragen centraal.

Publicatie

De toekomstverkenning is op 7 juni 2018 afgerond met de overhandiging van het eerste exemplaar van de publicatie ‘Het Eeuwige Leren’ door projectleider Dhoya Snijders en voorzitter Klankbordgroep Anja Oskamp aan Marjan Hammersma, secretaris-generaal bij het ministerie van OC&W. Tevens vond de première plaats van de speciaal voor deze toekomstverkenning gemaakte documentaire ‘Leren, Leren, Leren’.