Herstelplan Zelfredzaamheid

Samen met mensen die er mee te maken hebben, verkent Eefje Op den Buysch hoe zelfredzaamheid er uit kan zien in 2040. Daarvoor kijkt ze naar de problemen van nu. Voorzichtig uitgedrukt: er ís ruimte voor verbetering. Vandaar Herstelplan Zelfredzaamheid.

Introductie podcast

Nederland gaat er vanuit dat iedereen voor zichzelf zorgt. Meedoen en eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat is de bedoeling. Maar die zelfredzaamheid is niet zo vanzelfsprekend. Niet iedereen kán meedoen. En niet iedereen wíl meedoen. Met mensen die er mee te maken hebben verkent toekomstonderzoeker Eefje Op den Buysch hoe zelfredzaamheid er uit kan zien over een jaar of twintig. Daarvoor kijkt ze naar de problemen van nu.

Het hebben van een woning en werk -of een andere zinvolle dagbesteding- wordt samen met geld en gezondheid vaak gezien als de basis van een zelfredzaam bestaan. Op het gebied van werk is Nederland niet altijd even inclusief. Eefje sprak er over met Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt.

Steve is een van de mensen voor wie meedoen niet zo vanzelfsprekend is. Jaren lang had hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Eefje volgde hem met haar microfoon. Ook is het verhaal van Lieve te horen. Zij kiest ervoor om te werken en te wonen in een camper. Op dit moment is ze ergens in Zuid-Europa. Zij merkt dat de digitalisering van de overheid nogal te wensen over laat.

De podcast verkent hoe digitalisering in de toekomst kan bijdragen aan inclusiviteit en toegankelijkheid. Voorzichtig uitgedrukt: er ís ruimte voor verbetering. Vandaar Herstelplan Zelfredzaamheid.

Doe mee!

Ik hoor, lees of zie graag wat de aandacht moet krijgen. Stuur een bericht via WhatsApp (dat mag tekst, spraak of beeld zijn). Ik doe er verslag van in de volgende afleveringen van deze podcast of in mijn boek dat in het najaar van 2021 verschijnt.

Open hier WhatsApp en stuur direct een bericht

Luister & abonneer

Abonneer je nu op de podcast Toekomstonderzoekers. Luister via onderstaande afspeellijst of klik naar AcastSpotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.

Transcriptie en meer info

Bezoek de podcast pagina voor meer info, een transcriptie van de podcast en een Youtube video met ondertitels, [CC]/Closed Captions.