YSTT: De noodzaak voor biotechnologie, én kunst

16 oktober 2017

Drie P’s stonden centraal bij de oktober-bijeenkomst van Young STT: Professor, Pizza & Prosecco, een gouden formule. YSTT was op bezoek bij het Hubspot van de Universiteit Leiden en Luris, waar prof.dr.ing. Robert Zwijnenberg sprak over kunst en biotechnologie.

Nieuwe vraagstukken

Genetische Modificatie, CRISPR-CAS, klonen, er zijn veel nieuwe ontwikkelingen die traditionele concepten uit de biologie op scherp zetten. Vragen die aan bod kwamen: is het wenselijk dat we zelf de hand nemen in het ‘herontwerpen’ van het menselijk leven? Wie heeft het recht om dit te doen? En welke grenzen trekken we?

 

Kunstenaars experimenteren al langere tijd met deze vragen en creëren nieuwe voorstellingen van een wereld waarin we de grenzen opzoeken en overgaan. Zo zagen we het werk van Alice en Tereza, twee biokunstenaars die Vaghurt produceren… vaginale Yoghurt. En bekeken we een korte film van Ai Hasegawa over de symbiose van mens en dolfijn.

Veel vragen, maar ook antwoorden

Er waren vanzelfsprekend veel vragen. Maar antwoorden kwamen er ook, in een expressieve brainwriting-sessie. Iedereen schreef een ‘grand societal challenge’ op een leeg vel, waarna het vel werd doorgegeven en nog eens werd doorgegeven, en nóg eens werd doorgegeven zodat men verschillende perspectieven kreeg op het vraagstuk hoe biotechnologie wereldproblemen kan helpen oplossen… of vergroten.