Young STT naar Londen

18 april 2018

We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie waarin technologische innovaties gebaseerd op ICT de wereld van ons leven, leren en werken behoorlijk gaan veranderen. Maar hoe precies, dat weet niemand. Een samenleving met veel meer kunstmatige intelligentie komt eraan en biedt natuurlijk voor heel veel mensen kansen. Het spreekt niet vanzelf dat iedereen zal profiteren van die kansen.

Met deze woorden wordt Young STT op woensdag 18 april op Schiphol verwelkomd tijdens de kick-off van de studietrip met het thema Superintelligentie. De komende dagen zullen zij in Cambridge en Londen op zoek gaan naar antwoorden op vragen als: Wat is AI eigenlijk? Wat zijn precies de gevaren van superintelligentie? Wat zijn de voordelen?  Wat zijn de gevolgen voor onze bedrijven, voor kenniswerkers? En wat kunnen we als Nederland doen om een topspeler te worden op het gebied van AI?

Kick-off

Tijdens de kick-off worden de verschillende challenges gepresenteerd door Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, en Bernard ter Haar, directeur generaal van het ministerie van SZW. De Young STT’ers kunnen zich vervolgens tijdens de vliegreis oriënteren op hun challenge. Tussen de programmaonderdelen door is er tijd om de challenges vorm te geven.

Superintelligentie

De Young STT’ers bezoeken ook verschillende organisaties die bezig zijn met kunstmatige intelligentie. Zo staan er ontmoetingen gepland met experts van het Alan Turing Institute, IBM, DeepMind Ethics & Society en The Centre for Existential Risk. Ook bezoeken de Young STT’ers de AI Expo, een internationale conferentie over kunstmatige intelligentie en gaan ze langs bij Nesta tijdens het FutureFest Forward met het thema AI and Future Society. Aan het eind van de studietrip zullen de deelnemers hun bevindingen pitchen bij de Nederlandse Ambassade in Londen.

Output

Naast de pitch bij de Nederlandse Ambassade zullen de YSTT’ers ook hun conclusies pitchen aan hun opdrachtgevers (SER of SZW) en aan het Algemeen Bestuur van STT tijdens een diner pensant op 27 juni 2018.

Daarnaast zetten de YSTT’ers de tijdens de challenge gecreëerde toekomstbeelden ook in om vraagstukken van de eigen organisatie het hoofd te bieden.