Young STT maakt de balans op van 2017

30 januari 2018

Young STT gaat alweer zijn derde jaar in en groeit nog steeds. In 2015 begon Young STT voorzichtig met 28 leden, begin 2018 is dit aantal gegroeid tot 39 leden van even zoveel organisaties. Ook in 2017 waren de bijeenkomsten drukker, bruisender en inspirerende dan ooit. Een recap.

3 maart: Decision Room

‘Een vergadering is een bijeenkomst die te lang duurt’. Een goede quote om het gesprek aan te gaan over de toekomst van besluitvorming en samenwerking. Professor Etienne Rouwette van de Radboud Universiteit vertelde niet alleen over de laatste bevindingen op het gebied van groepsbesluitvorming, zoals system dynamics en group model building, maar toverde de avond ook om in een online/offline decision room. Hierbij hadden de Young STT’ers snel, efficiënt en met een glimlach op het gezicht een discussie over problemen in hun organisaties en was er zelfs tijd over voor een brainstorm over oplossingen.

20 april: Fuck-up Night

Op 19 april organiseerde Young STT een Fuck-up night. Oud-president van Shell, Rein Willems, en bestuurder bij Alliander Manon Jütte, trapten af door hun grootste blunders en misstappen in hun carrières te delen. Max Herold, organisatieadviseur bij de Rijksoverheid, vulde de anekdotes aan met onderzoek naar ongeschreven regels binnen organisaties: wat kan wel en wat kan niet? Al snel overspoelde Young STT de discussie met verhalen over persoonlijke blunders… en vooral ook lessons learned. 

 27 juni: Diner Pensant

Het jaarlijkse diner pensant van het Algemeen Bestuur van STT werd dit jaar wederom verzorgd door Young STT. Het thema: Wat is de toekomst van de smart city? In het Miele concept center hield Ger Baron, CTO van de gemeente Amsterdam, een keynote over de toekomst van onze steden en nieuwe rollen voor overheden, bedrijven en burgers. Young STT wist de inspiratie vast te houden door een serious game in te zetten waarbij iedere tafel tot toekomstige stad werd omgedoopt en ieder aanwezige een rol kreeg. Burgemeester, boer, arts, agent… voor het hoofdgerecht werden al heftige vraagstukken over de toekomst van duurzaamheid, zorg, veiligheid, en innovatie op tafel gegooid. Een tikkeltje spannender werd het toen de burgemeester schaarste introduceerde en aankondigde dat er slechts plek was voor enkele van de toekomstplannen. Welke toekomst kiezen we? En hoe worden we gelimiteerd door deze keuzes?

24 augustus: Space and Beyond 

Wordt de mensheid een multi-planetary species, een soort die niet alleen op aarde leeft, maar op meerdere planeten? Young STT bezocht The European Space Research and Technology Centre (ESTEC) om te vragen wat de ruimte ons de komende decennia te bieden heeft. En om te discussiëren over de betekenis van ontwikkelingen in de ruimtevaartindustrie voor andere sectoren. Naast een discussie met onderzoekers, een virtual tour, een rondleiding, een bezoek aan de innovatiehub, stond een ontmoeting met jong ESTEC én een strand-BBQ op het programma.

11 oktober: Wat zijn de grenzen van Biotechnologie?

Drie P’s stonden centraal bij de oktober-bijeenkomst: Professor, Pizza & Prosecco, een gouden formule. Young STT was op bezoek bij het Hubspot van de Universiteit Leiden, waar prof. Robert Zwijnenberg sprak over kunst en biotechnologie. Genetische Modificatie, CRISPR-CAS, klonen; er zijn veel nieuwe ontwikkelingen die traditionele concepten uit de biologie op scherp zetten. Vragen die aan bod kwamen waren: is het wenselijk dat we zelf de hand te nemen in het ‘herontwerpen’ van het menselijk leven? Wie heeft het recht om dit te doen? En welke grenzen trekken we? 

14 december: Pubquiz

De Young STT Pubquiz 2017 had het thema ‘Utopie & Distopie’ en zat bomvol met lugubere vragen zoals ‘Welke ziekte leidt in 2030 tot de meeste doden?’. In vier ronden werd de wereld opgeblazen in filmfragmenten, zongen ze luidkeels de final countdown mee, en toonden ze hun feitenkennis over teksten, schrijvers, en andere weetjes over de Apocalyps. Daarnaast was er in de quiz een brainstorm over Young STT 2018 ingebouwd. Uit deze brainstorm kwam een ding duidelijk naar voren: we gaan een mooie toekomst tegemoet!