Toekomst van de agri&food sector

25 juli 2014

9 miljard monden te voeden
Het zal duidelijk zijn: als in 2050 zo’n 9 miljard mensen op onze aarde wonen, moet de agri- & foodsector daar nu al op inspelen. Daarbij zal deze sector gebruik moeten gaan maken van allerlei technologische ontwikkelingen. Denk aan gekweekte hamburgers, bonbons uit de 3D-printer, autorijden op algen en zoutwaterkomkommers in de biologische groentepakketten die door een drone bij de voordeur worden afgeleverd. En natuurlijk altijd het ideale (gemanipuleerde) klimaat voor ieder gewas en robots die dankzij sensoren 24/7 alleen de vruchten plukken die zo naar de supermarkt kunnen. Nu nog toekomstmuziek, maar straks misschien wel heel gewoon.

Op 9 april vond de  eindconferentie Van Autonome robot tot Zilte aardappels plaats. Deze conferentie vormt de afsluiting van het project over de agri- en foodsector die in 2014 gestart is met als centrale onderzoeksvraag: Welke technologische ontwikkelingen hebben een mogelijke impact op de toekomst van de agro- en foodsector tussen 2014 en 2050?

Om antwoorden te zoeken op deze vraag heeft STT projectleider Silke de Wilde van juli 2014-maart 2015 een toekomstverkenning uitgevoerd die bestond uit de volgende fasen:

  • Literatuuronderzoek en expert-survey
  • Workshops met stakeholders uit de Agrosector, futurologen en creatieve denkers. Er wordt gezocht naar een vertegenwoordiging van bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen en andere belanghebbenden.
  • Analyse van de onderzoeksresultaten en publicatie van de belangrijkste bevindingen.