Science fiction als hulpmiddel bij toekomstverkenningen

15 december 2015

In het kader van de STT-toekomstverkenning De mens van 2050 verdiept STT-projectleider Ellen Willemse zich in mogelijkheden om science fiction films te gebruiken als hulpmiddel bij toekomstverkenningen.

Toekomstonderzoekers lijken vaker dan gemiddeld fan te zijn van science fiction, zowel boeken als films, maar toch wordt het genre nog nauwelijks gebruikt als praktisch hulpmiddel bij toekomstverkenningen. En dat terwijl science fiction verhalen, en zeker science fiction films, een zee aan mogelijkheden bieden met hun gedurfde beelden, prikkelende verhaallijnen en veelzijdige thema’s. Ook blijkt er een verband te zijn tussen science fiction, toekomstverkennen en innovatie.

Bijzondere invalshoek

In de reeks blogs over De mens van 2050 schrijft Willemse regelmatig over science fiction. Inmiddels hebben verschillende organisaties in Nederland interesse getoond voor deze nog weinig gebruikte invalshoek. Zo kreeg Willemse onlangs van Rijkswaterstaat een verzoek een kort artikel te schrijven in het kader van een speciale RWS-uitgave over de toekomst en is er binnenkort overleg met Stichting Maatschappelijke Verbeelding over eventuele samenwerking.

Future Strategist

Ook werd Willemse uitgenodigd om haar kennis en ervaring op dit vlak te delen met cursisten van een opleiding tot Future Strategist (een open opleiding aan de Neijenrode Business Universiteit). In 2016 zal Willemse vanuit de STT Academy een masterclass over dit onderwerp verzorgen.